Вялені фрукти як роблять

В’ялені фрукти і ягоди в домашніх умовах: як в’ялити в сушарці, духовці, на сонце

Користь високо вітамінізованих сухих фруктів взимку важко переоцінити. Їх включають в раціон, як самостійну страву, використовують для випічки, варять компоти і зігріваючі напої. Правильна сушка дозволяє зберегти вітаміни та мікроелементи. В’ялені фрукти нічим не поступаються своїм свіжим аналогам, при цьому їх можна зробити вдома самостійно.

Підготовка фруктів і ягід перед сушкою

Щоб вийшов не тільки смачний, але і гарний продукт, фрукти треба попередньо підготувати. Яблука, груші, виноград, слива, урюк прекрасно миються під проточною водою. З цим складніше, коли готуєш до сушіння ніжні ягоди. Вони швидко дають сік і втрачають форму.

Правильно підготувати фрукти і ягоди до процедури сушіння – це запорука успіху

Існує нескладний алгоритм підготовки, завдяки якому можна отримати якісні сухофрукти в домашніх умовах:

  1. Кожен плід промивають або ретельно витирають від пилу і бруду.
  2. Вологі фрукти викладаються на паперові рушники, щоб підсохли.
  3. Серединку або кісточку треба видалити.
  4. Дрібні плоди висихають повністю, а великі потрібно нарізати дрібними скибочками.

Щоб вийшли якісні сухофрукти, треба вибирати тільки стиглі плоди. Якщо є побиті місця, осередки гниття і червоточини, то їх вирізують. Пошкодження псують зовнішній вигляд і призводять до псування продукту. На розсуд господині, шкурка з плодів знімається або залишається. Давно відомо, що в шкірці сконцентровано більшість вітамінів.

Способи в’ялення в домашніх умовах

Виділяються природний спосіб сушіння і за допомогою сучасних технологій. Серед господинь багато прихильник одного і іншого варіантів. При великих обсягах продукції природний спосіб найбільш доступний і вигідний. Невелика кількість фруктів можна приготувати в одному з кухонних агрегатів.

Використання сушарки

Найбільш зручний для сушки агрегат – електросушарка Волтер 1000 Люкс. Її мінусом є тільки невеликі обсяги, які дають тільки стелажі. В інструкції до агрегату вказується час і температура сушки для кожного продукту.

Сушарка дає можливість не відволікатися від господарських справ. Вона виконує сама все функції. Досить покласти нарізані фрукти на лотки і виставити потрібний режим. Температуру для жорстких плодів, таких як яблука і груші, можна збільшити до 70 градусів. Фрукти з ніжною м’якоттю провялятся при 50.

При використанні відразу двох піддонів, потрібно їх міняти місцями.

Щоб вийшли цукати, треба злегка присипати часточки цукровою пудрою. Незважаючи на те, що процес повністю автоматизований, потрібно перевіряти ступінь висихання фарбового, а при необхідності перевертати фрукти.

В духовці

В умовах квартири при невеликій кількості вихідного продукту можна в’ялити в духовці. Цей варіант підходить для приготування цукатів з ніжних фруктів таких, як: ківі, банан, ананас.

Перед тим, як сушити фрукти в духовці, потрібно ретельно перебрати, відбракувати перестиглі та недозрілі, видалити хвостики, листочки і плодоніжки

Часточки плодів викладаються на деко, застелене пергаментом. Їх посипають цукром і залишають при температурі 40-50 градусів на кілька годин. Періодично треба перевертати цукати і відкривати дверцята, щоб випарувалася зайва волога. Процес займає від 6 до 7 годин. Для кожного фрукта свої тимчасові рамки. Це залежить від соковитості, твердості плодів і товщини нарізки. Максимальна температура не повинна перевищувати 70 градусів. На початковому і завершальному етапі – більше 50.

На сонці

Надійний спосіб для зимової заготовки в’ялених фруктів пропонує сама природа. Сонячні промені добре прожарюють плоди, усуваючи зайву вологу. Часу сушка займає більше, але кожен шматочок вбирає в себе літнє тепло.

  1. Фрукти треба помити і протерти, щоб на шкірці не було води.
  2. Плоди очищаються від кісточок і серцевини, нарізати часточками або кружечками.
  3. Фрукти розкладаються на дерев’яних стелажах, картонці або сітках, поставлених горизонтально, в один шар.
  4. Зверху все накривається марлею, так як солодкий сік збирає велику кількість комах, які бажають поласувати.
  5. Стелажі треба поставити на сонячне місце. На відміну від зелені, фрукти не бояться його прямого потрапляння.
  6. На ніч стелажі можна заносити в прохолодне місце.
  7. З кожного боку часточки вялятся 2 дня. Через відведений час їх треба перевертати.

Чим більше сонячних променів вберуть п
лоди, тим смачніше і ароматні вони будуть. Зберігається продукція в полотняних мішках або контейнерах з герметичними кришками.

Фрукти і ягоди добре піддаються сушці. Для сильно соковитих плодів треба більше часу. Тривалість процесу також залежить від товщини часточок, величини шару, температури і провітрювання. Зацукровані фрукти роблять довше, так як необхідно ставити менший градус, щоб цукор не почав підгоряти. Необхідно враховувати, що при сушінні з плодів виділяється власна глюкоза.

Как правильно сделать вяленые фрукты в домашних условиях

Пользу высоко витаминизированных сухих фруктов зимой трудно переоценить. Их включают в рацион, как самостоятельное блюдо, используют для выпечки, варят компоты и согревающие напитки. Правильная сушка позволяет сохранить витамины и микроэлементы. Вяленые фрукты ничем не уступают своим свежим аналогам, при этом их можно сделать дома самостоятельно.

Подготовка фруктов и ягод перед сушкой

Чтобы получился не только вкусный, но и красивый продукт, фрукты надо предварительно подготовить. Яблоки, груши, виноград, слива, урюк прекрасно моются под проточной водой. С этим сложнее, когда готовишь к сушке нежные ягоды. Они быстро дают сок и теряют форму.

Правильно подготовить фрукты и ягоды к процедуре сушки – это залог успеха

Существует несложный алгоритм подготовки, следуя которому можно получить качественные сухофрукты в домашних условиях:

  1. Каждый плод промывают или тщательно вытирают от пыли и грязи.
  2. Влажные фрукты выкладываются на бумажные полотенца, чтобы подсохли.
  3. Серединку или косточку надо удалить.
  4. Мелкие плоды высыхают целиком, а крупные требуется нарезать мелкими ломтиками.

Чтобы получились качественные сухофрукты, надо выбирать только спелые плоды. Если есть побитые места, очаги гниения и червоточины, то их вырезают. Повреждения портят внешний вид и приводят к порче продукта. На усмотрение хозяйки, шкурка с плодов снимается или остается. Давно известно, что в кожуре сконцентрировано большинство витаминов.

Способы вяления в домашних условиях

Выделяются естественный способ сушки и с помощью современных технологий. Среди хозяек много приверженец одного и другого вариантов. При больших объемах продукции естественный способ наиболее доступный и выгодный. Маленькое количество фруктов можно приготовить в одном из кухонных агрегатов.

Использование сушилки

Наиболее удобный для сушки агрегат – электросушилка ВОЛТЕРА 1000 Люкс. Ее минусом являются только небольшие объемы, которые дают только стеллажи. В инструкции к агрегату указывается время и температура сушки для каждого продукта.

Сушилка дает возможность не отвлекаться от хозяйственных дел. Она выполняет сама все функции. Достаточно положить нарезанные фрукты на лотки и выставить нужный режим. Температуру для жестких плодов, таких как яблоки и груши, можно увеличить до 70 градусов. Фрукты с нежной мякотью провялятся при 50.

Чтобы получились цукаты, надо слегка присыпать дольки сахарной пудрой. Несмотря на то, что процесс полностью автоматизированный, требуется проверять степень высыхания, а при необходимости переворачивать фрукты.

В духовке

В условиях квартиры при небольшом количестве исходного продукта можно вялить в духовке. Этот вариант подходит для приготовления цукатов из нежных фруктов таких, как: киви, банан, ананас.

Перед тем, как сушить фрукты в духовке, нужно тщательно перебрать, отбраковать перезревшие и недозревшие, удалить хвостики, листочки и плодоножки

Дольки плодов выкладываются на противень, застеленный пергаментом. Их посыпают сахаром и оставляют при температуре 40-50 градусов на несколько часов. Периодически надо переворачивать цукаты и открывать дверцу, чтобы испарилась лишняя влага. Процесс занимает от 6 до 7 часов. Для каждого фрукта свои временные рамки. Это зависит от сочности, твердости плодов и толщины нарезки. Максимальная температура не должна превышать 70 градусов. На начальном и завершающем этапе – больше 50.

На солнце

Надежный способ для зимней заготовки вяленых фруктов предлагает сама природа. Солнечные лучи хорошо прожаривают плоды, устраняя лишнюю влагу. Времени сушка занимает больше, но каждый кусочек впитывает в себя летнее тепло.

  1. Фрукты надо помыть и протереть, чтобы на кожуре не было воды.
  2. Плоды очищаются от косточек и сердцевины, нарезаются дольками или кружочками.
  3. Фрукты раскладываются на деревянных стеллажах,
    картонках или сетках, поставленных горизонтально, в один слой.
  4. Сверху все накрывается марлей, так как сладкий сок собирает большое количество насекомых, желающих полакомиться.
  5. Стеллажи надо поставить на солнечное место. В отличие от зелени, фрукты не боятся его прямого попадания.
  6. На ночь стеллажи можно заносить в прохладное место.
  7. С каждой стороны дольки вялятся 2 дня. Через отведенное время их надо переворачивать.

Чем больше солнечных лучей впитают плоды, тем вкуснее и ароматнее они будут. Хранится продукция в полотняных мешках или контейнерах с герметичными крышками.

Фрукты и ягоды хорошо поддаются сушке. Для сильно сочных плодов надо больше времени. Длительность процесса также зависит от толщины долек, величины слоя, температуры и проветривания. Засахаренные фрукты делают дольше, так как необходимо ставить меньший градус, чтобы сахар не начал подгорать. Необходимо учитывать, что при сушке из плодов выделяется собственная глюкоза.

You May Have Missed